W Chełmnie, mieście patrona zakochanych - Św. Walentego, w dniach 9-10 lutego br. odbędzie się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, pod nazwą „Amory i alchemia w kuchni”. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli poznać tajniki przyrządzania potraw z królika, podrobów, topinamburu, a także deserów przyrządzanych na bazie produktów regionalnych: kajmaku, fjutu, powideł śliwkowych, miodów czy też starych odmian jabłek z Doliny Dolnej Wisły.
W programie warsztatów przewidziano również zajęcia kulinarne skierowane do dzieci pn. „Smakuj dzieciństwo”. Podczas pokazów kulinarnych połączonych z degustacją, trenerzy i znawcy kuchni będą przygotowywać pyszne pierniki i czekoladowe pralinki, a uczestnicy warsztatów będą mieli okazję spróbować przygotowanych słodkości. Przedstawiciele nauki zajmujący się sztuką kulinarną wygłoszą prelekcje nt. miłosnych potraw i afrodyzjaków w kuchni staropolskiej.
Warsztaty skierowane są do osób prowadzących działalność gastronomiczną na wsi, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, młodzieży wiejskiej oraz członków lokalnych grup działania, którzy będą mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności. Zgłoszenia na warsztaty można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl).
W sobotę, 9 lutego br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie /k Chełmna odbędzie się Turniej Kulinarny, w którym wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z kujawsko-pomorskiego. Dwuosobowe zespoły pod okiem opiekunów, będą przygotowywać dania główne i desery, walcząc o atrakcyjne nagrody, sfinansowane ze środków KSOW. Efekty prac zostaną ocenione przez jury złożone z przedstawicieli nauki, lokalnych mediów, kucharzy i znawców kuchni, organizatora, tj. Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.
Program:
Sobota, 9 luty 2013, Grubno
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego
Turniej Kulinarny
9.30 – 10.00 – rejestracja uczestników Turnieju
10.00-10.30 - sprawy organizacyjne
10.30 - rozpoczęcie współzawodnictwa
14.00 – zakończenie Turnieju, degustacje i ocena jury
14.30 – podsumowanie Turnieju, wskazanie zwycięzców i wręczenie nagród
Pokazy kulinarne – sala konferencyjna
10.30 – 11.30 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
11.30 –12.30 pokaz wyrobu pralinek – Marek Główczyński
12.30 -13.30 „Pieprzno i szafranno – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
13.30 – 14.30 przygotowanie ciasta piernikowego do wypieku serc
14.30 – 15.00 pieczenie pierników
15.00 – degustacja słodkości
Warsztaty kulinarne
15.00 – 17.00 - warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos
Niedziela, 10 luty 2013, Chełmno
Restauracja Centralna
10.00 – 11.00 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
11.00 – 14.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos
14.00 – 15.00 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
Niedzielne pokazy i degustacje dla mieszkańców Chełmna promujące ideę warsztatów Kinoteatr „Rondo”
10.00 – 15.00 - pokaz kulinarny połączony z degustacją – Słodkości z produktów regionalnych Doliny Dolnej Wisły - Kamil Sakałus
10.00 – 11.00 – zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” - Agnieszka Zamojska
11.00 – 12.00 – zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” - Agnieszka Zamojska
12.00 – 13.00 pokaz robienia pralinek – Marek Główczyński
13.00 – 14.00 – zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” - Agnieszka Zamojska
Więcej informacji i karty zgłoszenia do pobrania na stronie http://festiwalsmaku.pl/?p=1178#more-1178